Tijdelijk of vast, fulltime/parttime, eenmalig of periodiek: hoe je ze ook inzet, oudere werknemers maken echt wel het verschil. Heel wat bedrijven hebben inmiddels goed begrepen dat 50-plussers en zelfs gepensioneerden voor hen ontzettend waardevol kunnen zijn. Ouderen beschikken dan ook over een werk- en levenservaring waar jongeren alleen maar van kunnen dromen.
Naast je team van vaste medewerkers kan het erg nuttig zijn om flexibel te kunnen terugvallen op mensen die je business kennen en onmiddellijk beschikbaar zijn als je behoefte hebt aan een tijdelijke versterking. Denk bijvoorbeeld aan administratief personeel en receptionisten, onderhoudspersoneel en bezorgers.
Ouderen zijn uitermate geschikt voor een aanvullende en ondersteunende rol en kunnen dus perfect deel uitmaken van zo’n ‘flexibele tak’ van je bedrijf.
Oudere tijdelijke werknemers kunnen flexibel ingezet worden. Als werkgever kan je dus op tijdelijke basis een 50-plusser inhuren zonder dat daar een hele administratieve rompslomp of grote financiële impact aan vasthangt. Dat zou onvermijdelijk wél het geval zijn als je hem meteen vast in dienst zou nemen. Is je 50-plusser echt een schot in de roos en wil je hem graag aan je bedrijf binden? Dan kan je hem altijd nog een contract van onbepaalde tijd aanbieden!
Ouderen kunnen doorgaans ook hun privéleven behoorlijk flexibel organiseren: de kinderen zijn vaak al het huis uit en veel andere verplichtingen hebben ze meestal niet meer. Ze kunnen zich dus snel aanpassen aan de gewenste werkuren en -dagen. Vaak zijn ze niet echt meer uit op een vaste- en/of fulltime baan en voldoet deeltijds of gelegenheidswerk gewoon veel beter aan hun verwachtingen.
Met name gepensioneerden zijn een uitstekende oplossing bij piekmomenten, als je tijdelijk moet opschalen om het werk rond te krijgen. Neem nu de btw-aangifte: tegen het einde van elk kwartaal kunnen de facturen zich serieus gaan opstapelen. Waarom zou je dan niet eventjes de hulp inroepen van een gepensioneerde met boekhoudkundige ervaring? Die weet exact wat je van hem verwacht en zal zich dus zonder problemen door die stapel heen werken.
Oudere werknemers zijn vaak maar wat blij dat ze de kans krijgen om zich voor je bedrijf in te zetten en zijn dan ook vragende partij om zo lang mogelijk te blijven werken. Ze zijn er totaal niet op uit om nog de hele tijd van baan of opdrachtgever te veranderen. Ze zoeken vooral zekerheid, een plek waar ze zich gewaardeerd voelen en naar waarde worden geschat. Dat is meteen het grootste verschil met studenten: die willen wél nog geregeld nieuwe dingen verkennen en blijven daarom doorgaans maar één seizoen aan boord.
Ouderen willen in de eerste plaats sociaal en maatschappelijk verbonden blijven, daar halen ze hun grootste motivatie uit. Ze willen vooral nog een tijd bezig blijven: alles is beter dan het gevoel te krijgen dat ze afgeschreven zijn en niet langer meetellen. Het geld dat ze op die manier verdienen, is gewoon leuk meegenomen om zichzelf of de (klein)kinderen af en toe nog eens een extraatje te kunnen gunnen, zoals een reisje of een leuke uitstap. Dat het ‘maar’ een bijbaantje is, is voor hen helemaal geen punt.
De meeste vijftigplussers zijn al lang blij met de carrière die ze hebben gehad. Al wat er nog bijkomt, is bonus. Als ze tot aan hun pensioen een nuttige bijdrage kunnen blijven leveren en daar de nodige waardering voor krijgen, is dat voor hen meer dan oké. Bevalt het hen zo goed dat ze ook dan nog niet willen stoppen? Prima! Gepensioneerden kunnen absoluut nog veel voor de arbeidsmarkt betekenen.
Ook in de flexibele tak van een bedrijf is loyaliteit heel belangrijk. Maar helaas lang niet vanzelfsprekend. Met name bij freelancers is dit vaak een probleem. Omdat zij ook nog voor andere klanten werken, missen ze doorgaans een echt teamgevoel. Daardoor ligt hun intrinsieke motivatie vaak veel lager dan bij oudere tijdelijke krachten. Die vinden het namelijk prima dat ze maar af en toe worden ingeschakeld.
Toegegeven: oudere werknemers hebben soms wel iets weg van een diesel motor. Het kan wel eens gebeuren dat de opstart bij hen net iets trager verloopt. Maar als ze het werk eenmaal onder de knie hebben, zijn ze heel betrouwbaar en werken ze uiterst zelfstandig, efficiënt en nauwkeurig.
Als werkgever kan je dan ook met een gerust hart een volledig takenpakket (zoals orderpicking, administratie, verkoop, onderhoud …) aan een oudere overlaten. Je kan er gewoon op vertrouwen dat alles naar wens zal verlopen.
Zoek je specifiek iemand voor de verkoop? Dat ouderen vaak professioneler en geloofwaardiger overkomen dan studenten heeft uiteraard alles te maken met hun levenservaring. Hoe enthousiast en dynamisch een jongere ook oogt, op dat vlak moet hij het altijd tegen een oudere afleggen. Nee, om met de nodige overtuigingskracht bijvoorbeeld premium bedden en beddengoed te verkopen of in supermarkten en op evenementen de bierverkoop in goede banen te leiden, kan je maar beter flink wat jaren op je teller hebben.
Ben je benieuwd naar welke profielen we zoal hebben? Stuur dan je aanvraag door!