Skip to content

Blijf ook na je pensioen aan de slag en verdien nog een centje bij


De afscheidsborrel met de collega’s is achter de rug. Misschien gaf je ook een pensioenfeest voor familie en vrienden. Je kreeg cadeaus en felicitaties. En ongetwijfeld wenste iedereen je toe dat je nog heel veel jaren van het leven mag genieten. Maar hoe vul je die nieuwe levensfase nu concreet in? Ga je eindelijk werk maken van die uitgestelde hobby, meer reizen, tijd vrijmaken voor familie en vrienden. Of wil je liever toch nog wat blijven doorwerken? Omdat je niet weet hoe je die zee van tijd gaat invullen. Omdat je graag iets ‘zinnigs’ wil blijven doen. Of misschien gewoon ook uit financiële noodzaak.

Het goede nieuws is dat je als gepensioneerde mag bijverdienen. Als je dat echt wil, krijg je daar tegenwoordig ook meer dan ooit alle kansen toe!

“Zoek een bezigheid, die kan zin geven aan je dag, je week, je jaar … Kortom, je leven!”
Pol – Uitzendkracht bij ErvarenJaren

Waarom zou je na je pensioen nog blijven doorwerken?

Blijven werken na het pensioen (al dan niet fulltime of parttime) is de laatste jaren steeds populairder. Wij zien bij ErvarenJaren alvast zes goede redenen waarom steeds meer actieve senioren er met heel veel zin en overtuiging voor kiezen om niét op hun lauweren te gaan rusten.

1. Je hebt gewoon nog geen zin om te stoppen

Heel wat gepensioneerden vinden hun werk nog altijd zo leuk en uitdagend dat ze er niet aan dénken om er nu al een punt achter te zetten. Ze houden oprecht van het gevoel dat ze via hun werk nog iets voor de maatschappij kunnen betekenen. Ze zouden het contact met de collega’s op de werkvloer voor geen goud willen missen. Of hun werk is gewoon hun grootste hobby, dat kan ook.

2. Het geld komt goed van pas

Voor wat hoort wat: blijf je na je pensioen nog wat doorwerken, dan word je daar financieel uiteraard beter van. Je pensioenuitkering valt in de meeste gevallen namelijk een flink stuk lager uit dan je werknemersloon. Alle beetjes helpen en dus komt het goed uit dat je her en der nog een extraatje kan bijverdienen. Zo kan je jezelf of je familie af en toe nog eens iets leuks gunnen. Want als je elke euro tienmaal moet omdraaien, is het echt heel moeilijk om van het leven te genieten.

3. Je wilt zo lang mogelijk fit en actief blijven

Heel wat gepensioneerden winden er ook geen doekjes om: het allerlaatste wat ze willen, is achter de “geraniums” zitten. Rust roest en dus willen ze – zolang hun gezondheid dat toelaat – vooral bezig en in beweging blijven. Voor veel doorwerkers is een betaalde baan dus in de eerste plaats een ticket naar een gezond en lang leven. Het is algemeen bekend dat wie actief blijft doorgaans ook langer gezond blijft. En dus langer van zijn pensioen kan genieten. Je kan uiteraard ook voluit beginnen sporten. Of in en om je huis allerlei klusjes beginnen. Maar een echte baan geeft toch nog net iets meer voldoening. Wandel of fiets je naar je werk, dan krijg je er de fysieke beweging sowieso al bij. Het sociale contact met je collega’s is dan weer ongelooflijk goed voor je mentale gezondheid.

4. Je bent bang voor het “ zwarte gat”

Werken doe je volgens een zeker ritme. Valt dat van de ene op de andere dag weg, dan ervaren veel mensen onvermijdelijk een grote leegte. Ze missen een duidelijk doel in hun leven, een echte reden om elke dag op te staan en er weer tegenaan te gaan. Het beruchte “zwarte gat”, weet je wel. Bezig blijven is gewoon de beste oplossing tegen dergelijke knagende gedachten. Of zoals Pol, een uitzendkracht bij ErvarenJaren het uitdrukt: “Zoek een bezigheid, die kan zin geven aan je dag, je week, je jaar … Kortom, je leven!”’

5. Je vindt het belangrijk om je kennis over te dragen

Werkende mensen zijn tegen het einde van hun carrière vaak een bron van unieke kennis en ervaring. Als ze er van de ene op de andere dag mee stoppen, gaat daar onvermijdelijk veel van verloren. Nee, dan is een geleidelijke overgang, waarbij ze langzaam maar zeker een beetje afbouwen, maar wel nog geruime tijd beschikbaar blijven toch veel beter. Bovendien: terwijl zij de nieuwe generatie actief blijven ondersteunen, kunnen ze zelf ook heel wat van die jongeren leren. Een win-winsituatie voor iedereen!

6. Je wil met de wereld verbonden blijven

Als je de stekker uit je actieve beroepsleven trekt, kan je het gevoel hebben dat je meteen ook het contact met de wereld om je heen verliest. Via de media blijf je natuurlijk wel op de hoogte van wat er overal gebeurt. Maar echte verbondenheid is toch wel anders. Het contact met collega’s op de werkvloer is nog altijd dé manier om dat gevoel vast te blijven houden.

Mag iedereen na zijn pensioen onbeperkt bijverdienen?

Bijverdienen kan enkele financiële gevolgen hebben.
Gepensioneerden mogen sowieso onbeperkt bijverdienen vanaf het moment dat ze de AOW-leeftijd bereiken.Meer concrete info daarover vind je op de site van de Sociale Verzekeringsbank.

Ga je met vervroegd pensioen (vóór de wettelijke pensioenleeftijd), dan zijn je extra inkomsten dus wél aan bepaalde beperkingen onderworpen.

Hoeveel mag jij nu precies bijverdienen?

Dat hangt heel concreet af van jouw specifieke situatie. Het zou ons te ver gaan om alle bijzonderheden hier uit de doeken te doen. Maar gelukkig heeft de Sociale Verzekeringsbank een helder overzicht opgesteld waarin alles duidelijk wordt uitgelegd en elke nieuwe aanpassing ook onmiddellijk wordt doorgevoerd. Hier moet je zijn!


Heb je interesse in een extra bijverdienste als gepensioneerde of 50-plusser? Registreer je dan via deze link en solliciteer op één van onze vele vacatures.

Naar de vacatures