Skip to content

Hoe werkt het fasensysteem uit de NBBU cao waar ErvarenJaren mee werkt?


Bij ErvarenJaren maken we gebruik van het fasensysteem uit  de NBBU cao. Dit systeem begeleidt je als werknemer door verschillende fasen tijdens je samenwerking met werkgevers. Laten we dieper ingaan op de 3 fasen en wat ze betekenen voor jou als uitzendkracht.

Wat is het fasensysteem? 

Wanneer je bij ons als uitzendkracht aan de slag gaat, zul je worden ingedeeld in het NBBU fasensysteem, dat bestaat uit 3 fasen. Naarmate je de fasen doorloopt, bouw je als uitzendkracht steeds meer rechten op. Dit omvat onder andere pensioenopbouw bij aanvang en de mogelijkheid voor contracten van bepaalde tijd in fase 3. 

Fase 1 en 2: De start van samenwerking

In de eerste twee fasen werk je als uitzendkracht via ErvarenJaren. Deze periode duurt maximaal 52 weken, waarbij alleen de gewerkte weken en de doorbetaalde vakantieweken meetellen. De teller loopt continu, behalve als er een onderbreking van meer dan zes maanden tussen twee uitzendovereenkomsten is.

Fase 3: Verder bouwen op succes

Fase 3 begint wanneer de samenwerking  na fase 1-2 wordt voortgezet of binnen zes maanden na het einde van fase 1-2 een nieuwe overeenkomst wordt aangegaan. Deze fase duurt maximaal drie jaar, met maximaal zes overeenkomsten zonder uitzendbeding, het is een overeenkomst met een vast aantal uren.  (Een overeenkomst met uitzendbeding wil zeggen dat jouw contract stopt als er geen werk meer is voor jou, zonder uitzendbeding  loopt het contract dus gewoon door tot de afgesproken einddatum). Als uitzendkracht werk je in fase 3 op basis van een overeenkomst voor bepaalde tijd, tenzij anders overeengekomen. 


Indien er een onderbreking van meer dan zes maanden optreedt tussen twee uitzendovereenkomsten, dan ga je terug naar fase 1-2 van het fasensysteem en start de telling opnieuw. Bereik je de AOW gerechtigde leeftijd? Dan wordt je teruggezet naar het begin van de fase waarin je zit.

Individuele Begeleiding bij ErvarenJaren

Het fasensysteem in de NBBU cao biedt een gestructureerde aanpak voor uitzendkrachten. Van de eerste stappen in fase 1 en 2 tot de mogelijkheid van een langdurige samenwerking in fase 3. Bij ErvarenJaren streven we ernaar om zowel de werknemer als de opdrachtgever tevreden te stellen.

Daarnaast wordt bij ErvarenJaren de inschaling van lonen voornamelijk gedaan op basis van de CAO’s van de opdrachtgevers. Dit houdt in dat de lonen en arbeidsvoorwaarden die voor de werknemers van toepassing zijn, gebaseerd zijn op de CAO van het bedrijf waar de uitzendkracht aan het werk gaat. Dit omdat uitzendkrachten het recht hebben op dezelfde arbeidsvoorwaarden als de werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de opdrachtgever, ook wel inlenersbeloning genoemd. 

Een van de voordelen van samenwerken met ErvarenJaren is de persoonlijke begeleiding die je ontvangt. Jouw contactpersoon bij het uitzendbureau staat altijd voor je klaar om je te informeren en te adviseren over de verschillende fasen. Of het nu gaat om het verlengen of het beëindigen van overeenkomsten, zij zijn er om jou volledig te ondersteunen gedurende het gehele proces.

Schrijf je in bij ErvarenJaren en ontdek onze vacatures!