Als je met pensioen bent, maar nog wel wilt werken, is uitzendwerk echt een uitkomst. Het soort werk, hoeveel uur en welke dagen: je bepaalt het helemaal zelf. Hieronder lees je meer over de voordelen van een bijbaan na pensioen en wat dat betekent voor de belastingen, je AOW en meer.
Misschien wel het grootste voordeel hebben we hierboven al genoemd: de flexibiliteit. Om te beginnen kun je kiezen wat voor werk je doet. Is er iets wat je altijd al hebt willen doen? Iets wat je vroeger hebt gedaan, maar ontzettend mist? Of lijkt het je juist leuk om verschillende uitzendbanen af te wisselen? Dit is je kans! Bekijk onze vacatures om te zien of er iets voor je bij zit.
Blijkt een baan niet helemaal bij je te passen? Ook daarin is uitzendwerk heel flexibel. Voor uitzendkrachten is de opzegtermijn namelijk veel korter dan voor reguliere werknemers. En wanneer je de verbintenis hebt beëindigd, kun je uiteraard reageren op een andere vacature op onze site. Het tegenovergestelde kan ook: dat het werk zo ontzettend goed bij je blijkt te passen, dat de werkgever je een vast contract aanbiedt.
De flexibiliteit die uitzendwerk zo fijn maakt, heeft niet alleen betrekking op wat je doet, maar ook op hoeveel uur en welke dagen je werkt. Tussen onze vacatures zit er vast eentje die wat dat betreft aansluit bij je wensen. Bij ErvarenJaren werken we bovendien met weekcontracten, waarmee je heel makkelijk inplant wanneer je wel of niet werkt. Spontaan een weekje weg, of langer, is dus zo geboekt.
Het geld is voor veel mensen niet de belangrijkste reden, maar bijverdienen na je pensioen is natuurlijk wel lekker. Wat extra bestedingsruimte voor leuke dingen, een mooie reis of om de kleinkinderen te verwennen, heerlijk toch? Je mag bovendien zoveel bijverdienen als je wilt. De verdiensten worden niet gekort op je pensioen- of AOW-uitkering.
Let op: voor bijverdiensten bij prepensioen of VUT gelden soms andere regels. Ben je nog niet officieel met pensioen? Check dan even bij je pensioenfonds wat de voorwaarden zijn.
Wat niet verandert na je pensionering is belasting betalen.
Op de AOW-uitkering die je ontvangt is al belasting ingehouden. Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele andere inkomsten. Daardoor kan het zijn dat je bij de belastingaangifte ineens een bedrag moet bijbetalen. Vind je het vervelend om het gehele bedrag ineens te moeten overmaken? Dan kun je met het formulier ‘voorlopige aanslag’ op de site van de Belastingdienst regelen dat je maandelijks een bedrag vooruitbetaalt.
Nadelen? Ja, die zijn er ook. Maar de nadelen van doorwerken na je pensioen vallen reuze mee. Eigenlijk zijn ze heel logisch als je bedenkt dat je met AOW en pensioen gegarandeerd een inkomen hebt. Als je uitzendwerk doet na je pensioen:
Voor werken na pensioen geldt overigens gewoon het minimumloon. Ook heb je recht op de minimumvakantiebijslag. Als AOW-gerechtigde mag je maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten hebben in maximaal 4 jaar tijd. Bij meer dan 6 opvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar wordt het tijdelijke contract automatisch een vast contract.
Je ziet: een bijbaan na pensioen heeft veel voordelen. De flexibiliteit is enorm, je hebt ontzettend veel vrijheid en de bijverdiensten zijn lekker. En zeg nou zelf, thuis achter de geraniums is toch niks voor jou?
De afscheidsborrel met de collega’s is achter de rug. Maar hoe vul je die nieuwe levensfase nu concreet in? Ga je eindelijk werk maken van die uitgestelde hobby, meer reizen, tijd vrijmaken voor familie en vrienden. Of wil je liever toch nog wat blijven doorwerken? Het goede nieuws is dat je als gepensioneerde mag bijverdienen. Als je dat echt wil, krijg je daar tegenwoordig ook meer dan ooit alle kansen toe!
Ga je binnenkort met pensioen? Dat betekent misschien wel het begin van een volledig nieuw leven. Sommige gepensioneerden willen vooral tot rust komen en maken eindelijk tijd voor hun familie. Anderen kiezen ervoor om wat meer onder de mensen te blijven. En er zijn ook gepensioneerden die gewoon willen blijven werken.
We hebben de belangrijkste vragen hierover op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.
Lees meer