Skip to content

Werken na je pensioen? Vermijd dan zeker deze 5 valkuilen!


Ga je binnenkort met pensioen? Dat betekent misschien wel het begin van een volledig nieuw leven. Sommige gepensioneerden willen vooral tot rust komen en maken eindelijk tijd voor hun familie. Anderen kiezen ervoor om wat meer onder de mensen te blijven. En er zijn ook gepensioneerden die gewoon willen blijven werken.

Herken je je in een van deze drie omschrijvingen? Dan hebben we ook voor jou een wat goede raad in petto. Ontdek in dit blog de 5 belangrijkste do's-and-don'ts voor net-gepensioneerden!

1. Val niet in 'het zwarte gat’

Als je pas met pensioen bent, lijkt alles rozengeur en maneschijn. Toch kan de verveling snel toeslaan, waardoor dat heerlijke gevoel net zo snel weer verdwijnt. Veel jong gepensioneerden vallen na verloop van tijd dan ook in het beruchte ‘zwarte gat’.
ErvarenJaren-tip: geniet vol van je pensioen en neem voldoende rust. Maar weet dat je als gepensioneerde absoluut niet afgeschreven bent. Je kan nog in heel wat sectoren terecht.

2. Doe niets tegen je zin

Hou dit goed in je achterhoofd: eigenlijk hoef je helemaal niet meer te werken. En je hoeft al zeker niet tegen je zin bij je oude werkgever blijven. Er zijn duizenden bedrijven waar gepensioneerden meer dan welkom zijn. Je moet er enkel de juiste weten uit te pikken. Of misschien kan jij net wél op je huidige werkplek blijven. Dankzij Ervarenjaren kan jij namelijk voortaan op flexibele basis werken, terwijl wij de hele administratieve verwerking op ons nemen.

3. Laat je goed informeren

Vraag advies aan iemand met kennis van zaken. Zorg daarom voor de nodige hulp en expertise op juridisch, financieel en HR-vlak. Wist je trouwens dat je daarvoor ook bij ErvarenJaren terecht kan?
ErvarenJaren-tip: neem zeker eens contact op met de Sociale Verzekeringsbank, via hun website vind je de gratis telefoonnummers per regio. Je krijgt er alle nodige informatie over de verschillende regelingen waaronder je kan werken en hoeveel je exact mag bijverdienen. Zo kun je met een gerust hart aan de slag.

4. Kies een baan die je écht graag wil

Je hebt de kans om aan “cherry picking” te doen. Jouw nieuwe functie hoeft zeker geen logisch vervolg zijn van je ‘oude’ carrière en je kan zelfs een totaal nieuwe richting kiezen. Misschien droomde je altijd al van een baan als leider van een lekkere bierproeverij of wilde je maaltijdboxen bezorgen of je skills als hobbykok inzetten?
ErvarenJaren-tip: wij verzamelden een hele reeks banen die uitsluitend voor actieve 50-plussers en gepensioneerden zijn weggelegd. Neem gerust een kijkje tussen onze vacatures: je zal versteld staan van het gevarieerde aanbod.

5. Werk vooral op je eigen ritme

Werken is leuk. Maar natuurlijk wil je ook tijd vrijmaken voor je vrienden, familie en hobby’s. Daarom gaan wij op zoek naar een bijverdienste die echt bij jou en je nieuwe tijdschema past.

  • Hoofdbaan: Een hoofdbaan baan na je pensioen? Dat is perfect mogelijk!

  • Bijbaan: Wil je deeltijds werken? Dat kan op verschillende manieren. Zo kan je 1 tot 2 dagen per week of zelfs meer dan 20 uur per week bij een bedrijf aan de slag.

  • Flexibele opdrachten: Flexibele opdrachten staan ook bekend als ‘tijdelijk werk’. Ze zijn maximaal afgestemd op het ritme van jouw nieuwe leven en de wisselende drukte bij je werkgever.


We hebben voor iedere gepensioneerde wel een aangepaste oplossing in huis. Zelfs wanneer je in het Zuiden wil overwinteren: dan werk je tijdens bepaalde periodes gewoon wat meer en vervolgens weer wat minder of zelfs helemaal niet.

Benieuwd hoe jij het "zwarte gat” na je pensioen kan vermijden? Schrijf je in en ontdek onze vacatures.

Naar de vacatures