Skip to content

De voordelen van werken na je pensioen


Als je met pensioen bent, maar nog wel wilt werken, is uitzendwerk echt een uitkomst. Het soort werk, hoeveel uur en welke dagen: je bepaalt het helemaal zelf. Hieronder lees je meer over de voordelen van een bijbaan na pensioen en wat dat betekent voor de belastingen, je AOW en meer.

Uitzendwerk biedt veel keuze

Misschien wel het grootste voordeel hebben we hierboven al genoemd: de flexibiliteit. Om te beginnen kun je kiezen wat voor werk je doet. Is er iets wat je altijd al hebt willen doen? Iets wat je vroeger hebt gedaan, maar ontzettend mist? Of lijkt het je juist leuk om verschillende uitzendbanen af te wisselen? Dit is je kans! Bekijk onze vacatures om te zien of er iets voor je bij zit.

Eenvoudig switchen

Blijkt een baan niet helemaal bij je te passen? Ook daarin is uitzendwerk heel flexibel. Voor uitzendkrachten is de opzegtermijn namelijk veel korter dan voor reguliere werknemers. En wanneer je de verbintenis hebt beëindigd, kun je uiteraard reageren op een andere vacature op onze site. Het tegenovergestelde kan ook: dat het werk zo ontzettend goed bij je blijkt te passen, dat de werkgever je een vast contract aanbiedt.

Je bepaalt zelf je uren

De flexibiliteit die uitzendwerk zo fijn maakt, heeft niet alleen betrekking op wat je doet, maar ook op hoeveel uur en welke dagen je werkt. Tussen onze vacatures zit er vast eentje die wat dat betreft aansluit bij je wensen. Bij ErvarenJaren werken we bovendien met weekcontracten, waarmee je heel makkelijk inplant wanneer je wel of niet werkt. Spontaan een weekje weg, of langer, is dus zo geboekt.

Bijverdienen na pensioen

Het geld is voor veel mensen niet de belangrijkste reden, maar bijverdienen na je pensioen is natuurlijk wel lekker. Wat extra bestedingsruimte voor leuke dingen, een mooie reis of om de kleinkinderen te verwennen, heerlijk toch? Je mag bovendien zoveel bijverdienen als je wilt. De verdiensten worden niet gekort op je pensioen- of AOW-uitkering.

Let op: voor bijverdiensten bij prepensioen of VUT gelden soms andere regels. Ben je nog niet officieel met pensioen? Check dan even bij je pensioenfonds wat de voorwaarden zijn.

Bijverdienen na pensioen en belastingen

Wat niet verandert na je pensionering is belasting betalen.

  • Als uitzendbureau zijn we verplicht om een voorheffing in te houden op je brutosalaris. Die maken we rechtstreeks over naar de Belastingdienst.
  • Zelf betaal je inkomstenbelasting over je verdiensten.
  • Mogelijk houd je meer over van het brutosalaris omdat je als AOW-gerechtigde in een lager belastingtarief valt.
  • Het belastbaar inkomen dat je verdient valt gewoon in box 1.
  • Jouw inkomstenbelasting wordt verrekend met de voorheffing die wij aan de Belastingdienst overmaken.

Tip: voorlopige aanslag aanvragen

Op de AOW-uitkering die je ontvangt is al belasting ingehouden. Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele andere inkomsten. Daardoor kan het zijn dat je bij de belastingaangifte ineens een bedrag moet bijbetalen. Vind je het vervelend om het gehele bedrag ineens te moeten overmaken? Dan kun je met het formulier ‘voorlopige aanslag’ op de site van de Belastingdienst regelen dat je maandelijks een bedrag vooruitbetaalt.

Nadelen doorwerken na pensioen

Nadelen? Ja, die zijn er ook. Maar de nadelen van doorwerken na je pensioen vallen reuze mee. Eigenlijk zijn ze heel logisch als je bedenkt dat je met AOW en pensioen gegarandeerd een inkomen hebt. Als je uitzendwerk doet na je pensioen:

  • ben je niet meer verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid
  • heb je geen recht op een transitievergoeding wanneer je wordt ontslagen
  • heb je bij ziekte recht op maximaal 13 weken Ziektewetuitkering in plaats van de gebruikelijke 2 jaar loondoorbetaling bij regulier werk vóór het pensioen
  • is de werkgever in het geval van langdurige ziekte niet verplicht een re-integratieplan op te stellen of passend werk te zoeken bij een andere werkgever

Minimumloon, vakantiebijslag en aantal contracten

Voor werken na pensioen geldt overigens gewoon het minimumloon. Ook heb je recht op de minimumvakantiebijslag. Als AOW-gerechtigde mag je maximaal 6 tijdelijke arbeidsovereenkomsten hebben in maximaal 4 jaar tijd. Bij meer dan 6 opvolgende tijdelijke contracten of na 4 jaar wordt het tijdelijke contract automatisch een vast contract.

Je ziet: een bijbaan na pensioen heeft veel voordelen. De flexibiliteit is enorm, je hebt ontzettend veel vrijheid en de bijverdiensten zijn lekker. En zeg nou zelf, thuis achter de geraniums is toch niks voor jou?

Naar de vacatures


Gerelateerde blogs

Blijf ook na je pensioen aan de slag

Blijf ook na je pensioen aan de slag

De afscheidsborrel met de collega’s is achter de rug. Maar hoe vul je die nieuwe levensfase nu concreet in? Ga je eindelijk werk maken van die uitgestelde hobby, meer reizen, tijd vrijmaken voor familie en vrienden. Of wil je liever toch nog wat blijven doorwerken? Het goede nieuws is dat je als gepensioneerde mag bijverdienen. Als je dat echt wil, krijg je daar tegenwoordig ook meer dan ooit alle kansen toe!

Lees meer

 

Werken na je pensioen? Vermijd dan zeker deze 5 valkuilen!

Werken na je pensioen? Vermijd dan zeker deze 5 valkuilen!

Ga je binnenkort met pensioen? Dat betekent misschien wel het begin van een volledig nieuw leven. Sommige gepensioneerden willen vooral tot rust komen en maken eindelijk tijd voor hun familie. Anderen kiezen ervoor om wat meer onder de mensen te blijven. En er zijn ook gepensioneerden die gewoon willen blijven werken.

Lees meer

Doorwerken na je pensioen, hoe doe je dat?

Doorwerken na je pensioen, hoe doe je dat?

We hebben de belangrijkste vragen hierover op een rijtje gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Lees meer