Bijverdienen tijdens je pensioen: Wat moet je weten?
Je blaakt van de energie en beschikt over een zee aan ervaring. Moet je dan echt achter de geraniums gaan zitten? Vissen, klussen, jeu-de-boules… Of werk je nog een paar jaartjes door? Parttime, in een vertrouwde omgeving of een totaal nieuwe context. Voor veel mensen een interessant idee. Alleen: wat vindt de Belastingdienst ervan? En: hoeveel mag je bijverdienen boven op je AOW of aanvullend pensioen?
Pensioen
Je had ooit recht op AOW zodra je 65 werd, nu is het 66 en het gaat naar 67 jaar. Feit is dat het loon dat je verdient nadat je die leeftijd hebt bereikt, géén gevolgen heeft voor de hoogte van je AOW-uitkering. Kortom, je basispensioen blijft wat het is, of je nou doorwerkt of niet. Hetzelfde geldt voor het aanvullend pensioen dat je bij je werkgever hebt opgebouwd: dit wordt niet beïnvloed door wat je nog verdient. Logisch, je maakt je nuttig voor de samenleving, dus waarom zou de overheid je korten?
Inkomstenbelasting
Na je pensioen mag je dus zoveel bijverdienen als je wilt. Maar over die inkomsten moet je natuurlijk wel loonbelasting betalen. Ga je via een uitzendbureau aan de slag, dan houden zij het bedrag in op je brutosalaris, anders doet de werkgever dat. Ze dragen dit rechtstreeks af aan de fiscus in de vorm van een voorheffing. Vervolgens kijkt de belastingdienst naar je totale belastbare jaarinkomen. Op de aanslag die uit de aangifte rolt, wordt de voorheffing in mindering gebracht.
Loonheffingskorting
Stel, je vindt een leuke parttime bijverdienste. Let dan altijd even op de loonheffingskorting. Wat dat is? Kort gezegd: in bepaalde situaties hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. Bijvoorbeeld als je met pensioen bent. Heb je alleen een AOW-uitkering, dan krijg je van de uitkeringsinstantie de vraag of ze de korting moeten toepassen. (Behalve bij de Sociale Verzekeringbank, die de vermindering automatisch toepast.) Heb je een AOW-uitkering én een aanvullend pensioen? In dat geval kun je de korting zelf aanvragen met het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. Dit formulier ontvang je vanzelf thuis. Zo niet, kun je het hier downloaden. Tot slot: heb je niet één maar twee werkgevers? Zorg dat de korting niet twee keer wordt toegepast!
Lang verhaal kort
Niets staat je werkgeluk in de weg als je wilt bijverdienen tijdens je pensioen. Oké, je betaalt inkomstenbelasting, maar dat doet iedereen die arbeid verricht. En je betaalt zelfs minder, vanwege de loonheffingskorting. Wil je meer weten over de ins en outs van een bijbaan na je loopbaan? Bij uitzendbureau ErvarenJaren helpen we je graag verder.
Benieuwd naar ErvarenJaren je bedrijf kan helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op.