Skip to content

Werken als 50-plusser


Je wordt wakker maar hebt echt geen zin om op te staan. Het idee dat je naar je werk ‘moet’, komt hard aan. Niet heel af en toe, maar vrijwel élke dag moet je je bijna letterlijk uit je bed slepen. En overweeg je om je ziek te melden, terug onder de wol te kruipen en je deken ver over je hoofd te trekken? Herkenbaar? Lees dan verder.

Een uitdaging: wat is dat?

Als mens kom je tot bloei je als je kan groeien en je intrinsieke mogelijkheden verder kan ontwikkelen. Nieuwe kansen houden je alert, wakker en gemotiveerd. Heb je daarentegen het gevoel dat je hopeloos gestrand bent en je in een sleur zit, dan loert de verveling om de hoek. Werken gééft je niet langer energie, maar lijkt je dag na dag meer te slopen. Je staat aan de rand van een totale bore-out.

Nooit te laat om opnieuw te beginnen


In een onderzoek van het American Institute for Economic Research werden mensen gevraagd die hun carrière op latere leeftijd een nieuwe wending gaven. Hoewel verschillende respondenten aan hebben gegeven dat ze in het begin financieel een stap terug moesten zetten, bleek de overgrote meerderheid na verloop van tijd opnieuw erg succesvol. Hun nieuwe baan paste hen niet alleen beter, maar bezorgde hen ook duidelijk minder stress. En ondertussen steunden ze in wezen nog altijd op de vaardigheden die ze in hun vorige carrière hadden ontwikkeld. Het komt er gewoon op aan je talenten kritisch te evalueren. Ga voor een grondige zelfanalyse en laat je skills /successen er op je CV ook echt uitspringen. En focus niet alleen op je werkervaring, maar zeker ook op je softskills: interpersoonlijke vaardigheden maken vandaag meer dan ooit het verschil.

Te goed in je job om ermee te stoppen?  

Niemand heeft zijn hele leven lang dezelfde ambities en interesses. Dat geldt zeker ook voor je beroepsleven. Je hebt bepaalde competenties ontwikkeld en hebt je altijd met hart en ziel ingezet. Maar een mens evolueert … Het zou best kunnen dat je baan je eigenlijk niet veel meer zegt. Dat je er alleen nog mee doorgaat, omdat je er nu eenmaal goed in bent. Heel begrijpelijk! En toch kan je beter op zoek naar iets nieuws. Want waarom zou je in een andere baan of branche niet net zo goed kunnen zijn?

Wees niet bang voor  wat je niet kent

Oudere werknemers zijn vaak bang dat ze qua actuele parate kennis niet langer op kunnen tegen hun jongere ‘concullega's’. Het antwoord is simpel: blijf investeren in jezelf. Bekijk de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie en social media niet met argusogen, maar omarm ze. Volg opleidingen en bijscholingen, lees boeken, bezoek conferenties. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Check eens de LinkedIn-profielen van mensen die nu al de baan van jouw dromen hebben en ga na welke stappen hen daar heeft gebracht.

Vind jezelf ook buiten het werk weer uit

Als je al heel lang in dezelfde omgeving werkt, kan het soms beangstigend zijn om een nieuwe stap te moeten zetten. Om je vertrouwen een stevige boost te geven, kan het een goed idee zijn om voorzichtig te beginnen. Lijkt de zorgsector je wel iets? Neem contact op met een woonzorgcentrum en informeer wat je op vrijwilligersbasis voor hen zou kunnen betekenen. Je bouwt niet alleen extra ervaring op, je leert ook opnieuw weer in jezelf te geloven. En je maakt toekomstige werkgevers duidelijk dat je je hand niet omdraait voor nieuwe uitdagingen.

Zet je netwerk aan het werk

Als je de vijftig nadert, kan je het gevoel krijgen dat je niet langer op kan tegen al die enthousiaste jongeren die vol energie de arbeidsmarkt bestormen. Niets is minder waar. Want jij kan dan weer terugvallen op zaken waar zij alleen maar van kunnen dromen. Een uitgebreid netwerk bijvoorbeeld. Aarzel niet om een beroep te doen op voormalige opdrachtgevers, collega’s, vrienden en kennissen: zij kunnen voor jou wel eens dé sleutel zijn naar een nieuwe toekomst. Hoe meer mensen weten dat je openstaat voor iets anders, hoe meer kansen je netwerk voor jou zal creëren!

Kortom: wat hebben we vandaag geleerd?

Een nieuwe carrièrewending is voor veel mensen een bron van verfrissende uitdagingen, inspirerende contacten en verrijkende ervaringen. Plannen smeden houdt je wakker en geeft je leven een stevige vitamineboost. Blijf dus niet voortsukkelen in je huidige baan, tot je helemààl bent vastgeroest. Nee, dit is hét moment om alles wat in je zit eindelijk eens de ruimte te geven, nieuwe dromen na te jagen en lang gekoesterde ambities waar te maken. 

Overtuigd van een carrièreswitch of een bijverdienste als 50-plusser? Klik door en ontdek alles over ErvarenJaren.

Naar de vacatures

 


Gerelateerde blogs

Werken op je eigen ritme

Werken in je eigen ritme

Ben je na een lange loopbaan op zoek naar een baan die beter past bij je huidige levensfase? Ontdek nu via ErvarenJaren werk dat perfect aansluit bij jouw situatie.